Ατομική άθληση στο lockdown – Τι να προσέξεις, τι να αποφύγεις

Το νέο lockdown που επιβλήθηκε εδώ και λίγες εβδομάδες έφερε για μία ακόμη φορά μέσα στη χρονιά τα πάνω κάτω στη ζωή μας, ανατρέποντας τις καθημερινές μας συνήθειες

Μία από αυτές είναι φυσικά και η ατομική ή ομαδική άθληση, με την τελευταία να είναι αδύνατη μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων και την πρώτη να συνεχίζεται, αλλά να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα των ημερών.

Μπορεί οι αθλητικοί χώροι και τα γυμναστήρια να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε διεξόδους για να αποφύγουμε την καθιστική ζωή έως ότου επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Εάν λοιπόν το σπίτι δεν σε «κρατάει» ή δεν έχεις όσο χώρο χρειάζεσαι για να ασκηθείς σε αυτό, τότε φόρεσε τα αθλητικά σου παπούτσια και βγες για περπάτημα ή αν νιώθεις ότι έχεις τις αντοχές μπορείς και να ανεβάσεις «ταχύτητα» επιλέγοντας το τρέξιμο.

Εννοείται βέβαια ότι αυτό δεν αποτελεί ευκαιρία για να κυκλοφορείς άσκοπα έξω, αλλά λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με σεβασμό στον συνάνθρωπο που επίσης θέλει να αθληθεί, μπορείς να κάνεις καλό στον εαυτό σου και παράλληλα να «ξεφύγεις» από τον αναπαυτικό, αλλά μακροχρόνια, ανθυγιεινό καναπέ σου.

Εάν είσαι από τους «πρωτάρηδες» σίγουρα θα χρειαστείς τα παρακάτω tips, γιατί οι τραυματισμοί ελλοχεύουν και πρέπει να τους αποφύγεις.

SMS ή βεβαίωση για να μην «τρέχεις»

Το 13033 έχει μπει ξανά στις κορυφαίες επαφές μας, αφού απαιτείται η αποστολή sms για τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

Έτσι, μόλις δέσεις τα κορδόνια σου και πριν ανοίξεις την πόρτα, μην ξεχάσεις να στείλεις στο 13033 τον αριθμό 6 το ονοματεπώνυμο σου και την οδό σου.

Εάν είσαι από εκείνους που θέλουν να τρέξουν αναπόσπαστοι ή θεωρούν το κινητό έξτρα βάρος στην τσέπη τους κατά τη διάρκεια της άσκησης, τότε πρέπει να έχεις εκτυπωμένη και συμπληρωμένη τη Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση Μετακίνησης «τικάροντας» το Β6 και συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία.

Επιπλέον θα πρέπει να έχεις οπωσδήποτε την ταυτότητα μαζί σου και αναλόγως την επιλογή που έχεις κάνει, το κινητό σου τηλέφωνο για να δείξεις το sms ή τη χειρόγραφη βεβαίωση.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η άσκηση επιτρέπεται μόνο εντός των ορίων του Δήμου που διαμένεις, επομένως καλό θα ήταν να μην πάρεις το ρίσκο για να μετακινηθείς με το αυτοκίνητο σε κάποια άλλη περιοχή.

Μην ξεχνάς επίσης κατά τη διάρκεια της άθλησης σου να διατηρείς ασφαλείς αποστάσεις από τους υπόλοιπους δρομείς, τόσο για την ομαλότερη διεξαγωγή του τρεξίματος σου, όσο και για την αποφυγή διάδοσης του ιού.

Επιλογή διαδρομής

Εάν λοιπόν ήσουν συνηθισμένος σε μία συγκεκριμένη διαδρομή μακριά από το σπίτι σου, θα πρέπει πλέον να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα και να επιλέξεις έναν πιο κοντινό προορισμό.

Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την ποιότητα της προπόνησης σου, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Επέλεξε πάρκα, μεγάλα πεζοδρόμια και προσπάθησε να αποφύγεις χώρους από όπου περνάνε αυτοκίνητα, καθώς και στενά με μειωμένο φωτισμό.

Μην ξεχνάς ποτέ την προθέρμανση πριν ξεκινήσεις να ανεβάζεις «στροφές», αλλά και στο τέλος της προπόνησης σου.

Ξεκίνα με λίγες διατάσεις και στη συνέχεια με χαλαρούς ρυθμούς τρεξίματος σε ευθεία πριν αλλάξεις ταχύτητα και βάλεις στο πρόγραμμα σου ανηφορικά σημεία.

Δεν φτάνει μόνο το τρέξιμο

Καλή η προπόνηση, το τρέξιμο και η γυμναστική στην καραντίνα, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να έχεις μέτρο. Εάν δεν είσαι συνηθισμένος σε υψηλούς ρυθμούς δεν αποκλείεται να φτάσεις σε σημείο να εξαντληθείς πολύ γρήγορα, να αποθαρρυνθείς και τα παρατήσεις, αλλά το χειρότερο όλων να τραυματιστείς.

Ζήτα τη γνώμη ενός ειδικού. Για το χρόνο που πρέπει να αφιερώσεις καθημερινά, τα σημεία του σώματος σου που πρέπει να δουλέψεις, τα σημεία που θα μπορούσες να τρέξεις κοντά στην περιοχή σου.

Και φυσικά ποτέ μην αμελείς να συνδυάζεις άσκηση με διατροφή. Η παραμονή μας για πολλές ώρες στο σπίτι μας οδηγεί αρκετές φορές στη διαδρομή «καναπές – ψυγείο» και αυτό μπορεί να «σβήσει» αυτομάτως όλο το χρόνο που ξόδεψες νωρίτερα στη γυμναστική σου.

Βάλε σε αυτή την καραντίνα στο τραπέζι σου, φρούτα, λαχανικά, πηγές πρωτεΐνης, που θα σου δώσουν και την απαραίτητη ενέργεια.

parallaximag